14 listopad, 2012 | Nema komentara
Prehrana

Znam da ste vjerojatno pogodili ovaj element, ono što je ipak manje očigledno (čak i za veći dio fitness populacije) je da se prehrana koja ubrzava topljenje masnoća treba bazirati na namirnicama s:

 • ovisokim termičkim efektom,
 • oniskim glikemijskim indeksom i
 • ovisokim udjelom vlakana u sebi.

I koliko god vam to zvučalo komplicirano i stručno, zapravo je poprilično jednostavno jer govorimo o „najobičnijem“ povrću (brokuli, cvjetači, špinatu, prokulicama, blitvi, kupusu, kelju, zelenoj salati, svježim krastavcima, paprici, tikvicama i sl.) i kvalitetnim izvorima proteina (ribi, mesu, piletini, puretini, jajima, svježem siru…).
Naime, upravo te namirnice izazivaju nekoliko najpoželjnijih efekata na tijelo koje uopće možete poželjeti od svoje hrane: ubrzavanje metabolizma, držanje razine inzulina stabilnom, poboljšanje probave i eliminacije štetnih tvari iz organizma, povećavanje vjerojatnosti i učestalosti „otvaranja“ masnih stanica i korištenja masnih kiselina kao izvora energije itd. I kao dodatak svemu tome, navedene namirnice su u pravilu (vrlo) niskokalorične pa se nećete morati zamarati količinom svojih obroka nego ćete moći jesti puno opuštenije nego inače…
I ono što svakako moram naglasiti: Ako vam se prehrana (tijekom tih 3-4 mjeseca koja ćete „odvojiti“ za rapidno eliminiranje masti sa sebe) 90% bude sastojala od ovih namirnica (Kažem 90% jer tu i tamo morate – čak i trebate – pojesti nešto izvan plana kako ne biste „pukli“ prije vremena), vaš cilj mora biti – jesti što češće! Naime, ove namirnice „guraju“ tijelo u pravom smjeru (na fiziološko-kemijskoj razini) pa je onda puno bolje da ga gurate što češće (5-6 x dnevno vs. 2-3 x dnevno) – jer ćete na taj način brže doći do cilja!

 

 

Trening:
Za ovaj element sam siguran da ste bili spremni „staviti ruku u vatru“ i kladiti se da će biti naveden kao jedan od tri najvažnija! Ali ključno pitanje nikada nije niti bilo: „Trening – da ili ne“? Ključno pitanje je: „Trening – koje vrste?“

Aerobni? Anaerobni? Lakoatletski? Teškoatletski? Akrobatsko-gimnastički? Plesno-koreografski? Borilački? Pilates? Yoga? Strongman? HIIT? MMA? EDT? GVT? SAQ…?
“Lupite napamet” tri slova abecede i vrlo je vjerojatno da ste „pogodili“ neki tip treninga jer ih toliko ima na raspolaganju. Ali ipak, kada je u pitanju brzo mršavljenje, najbolji od svih njih je – metabolički trening!

 

 

On je svojevrsna mješavina treninga snage i treninga izdržljivosti, i izaziva tri najvažnija efekta koja želite postići u procesu topljenja masnog tkiva, a to su:

 • Ubrzavanje bazalnog metabolizma (do 24, 48 i više sati nakon odrađenog treninga)!
 • Izgradnja kvalitetnog mišićnog tkiva!
 • Trošenje velike količine kalorija tijekom samog treninga!

Primjer jednog takvog metaboličkog treninga može biti:

 • Sprint 100 metara
 • Čučanj + vertikalni potisak, bućice / 10 ponavljanja
 • Sprint 100 metara
 • Renegade row (izmjenično veslanje, u poziciji skleka), bućice / 5+5 ponavljanja
 • Sprint 100 metara
 • Sklekovi / 20 ponavljanja
 • Sve iz početka…

Način rada:
5 minuta bez prestanka, s ciljem da se napravi što više „rundi“ u zadanom vremenu. Tih 5 minuta predstavlja 1 seriju. Napraviti 2-3 serije u treningu – i otići doma s dobrim ljudima iz Hitne pomoći… ? (za još mnogo sličnih treninga kliknite ovdje )

Vjerujte mi, ovakav tip treninga je sve što vam treba. Primijenite ga 3-4 x tjedno (pon-sri-pet ili pon-uto-čet-pet) u trajanju od 30-45 minuta. A u danima bez treninga se što bolje odmorite – jer će vam trebati…
Naravno, ako vam je gore navedeni primjer treninga preintenzivan za vaše trenutno stanje kondicije – prilagodite ga sebi! Koristite isti princip, ali opterećenje dozirajte prema vlastitim mogućnostima. I uvijek – ali baš uvijek – koristite zdrav razum, a ego „ostavite doma“!!
Oporavak:
Kao što sam malo ranije spomenuo, u danima bez treninga potrebno je kvalitetno regenerirati tijelo. Jer, ako tu zabrljate i ne osigurate adekvatne uvjete i vrijeme za oporavak, cijela priča će ići puno, puno sporije nego bi mogla! A razlog zašto uopće čitate ovaj članak je kako biste masnoće istopili što brže, a ne sporije, jel tako?
Da biste to postigli, vaš se oporavak treba sastojati od nekoliko elemenata:

 • Kvalitetnog posttrenažnog obroka (unutar 60 minuta od završetka treninga)
 • Kvalitetnog sna tijekom noći (7-9h) te kraćeg popodnevnog odmora (30-60 min)
 • Svakodnevnog boravka na suncu i svježem zraku, te opuštanja tijela i uma kada je god to moguće (uz istovremeno izbjegavanje stresa i živciranja)
 • Povremenog odlaska na bazen (s ciljem rasterećivanja kralježnice i zglobova od utjecaja gravitacije i trenažnih opterećenja)
 • Povremenog odlaska u saunu (s ciljem opuštanja i izbacivanja toksina iz tijela)
 • Povremenog odlaska na masažu (s ciljem regeneriranja mišićnog i vezivnog tkiva)

Od svih navedenih elemenata, kvalitetan san i boravak na suncu i svježem zraku su apsolutno najvažniji jer se ponavljaju svaki dan i imaju najveći kumulativni efekt. No i ostali elementi imaju izvrstan učinak na oporavak tijela od treninga (i ostalih životnih obaveza) pa ih primijenite kada god imate priliku za to.

 

 

To su dakle tri najvažnija elementa za brzo topljenje masnoća, i ako njih kvalitetno i disciplinirano primijenite u svom fat-loss procesu – postići ćete 90% željenih efekata u najkraćem mogućem vremenu! No, budući je ovdje riječ o maksimalno učinkovitom i maksimalno brzom topljenju masnoća – red je da na brzinu prođemo i ostale elemente koji mogu pomoći u ostvarenju tog cilja.

 

 

Prva dva od njih su – suplementacija (dodaci prehrani) i kozmetički tretmani! Oba elementa su vam vjerojatno jako dobro poznata iz jednostavnog razloga što se – agresivno reklamiraju! No njihov doprinos u cjelokupnom procesu mršavljenja je ipak – relativno mali (3-5%)! Znam da mnogima to nije drago čuti, ali je to jednostavno tako. A razlog zašto masa ljudi svejedno ide na tretmane i kupuje razno-razne dodatke prehrani je sasvim jednostavan: komocija! Puno je lakše popiti pilulu ili se „pustiti“ da vas netko „tretira“ kremama i tko zna čime – nego svakodnevno paziti na prehranu, „ubijati se k’o konj“ na treningu i još misliti na oporavak tijela! (Dajte molim vas… Kome se još da s time zafrkavati…?)
Sljedeći element je rijetko na pameti onih koji su u procesu topljenja masti, a zapravo je jako važan! Ukratko, riječ je o podršci okoline! Naime, svi znamo da je psihologija u svemu (pa tako i u procesu mršavljenja) jako bitan faktor, i ako imamo pozitivan stav o konačnom ishodu onoga što radimo – najvjerojatnije će tako i završiti!

 
Upravo zato, kada budete u procesu mršavljenja probajte se okružiti ljudima koji vas podržavaju i koji iskreno žele da uspijete u svom cilju. Jer, imati nekoga tko vas „podigne“ kada ste slabi i na rubu odustajanja – često znači razliku između konačnog uspjeha ili neuspjeha! A ako se pak nalazite u situaciji da sve morate proći sami, onda si barem učinite jednu veliku uslugu i – eliminirajte „negativce“ oko sebe! (Siguran sam da ćete ih uočiti ako malo bolje pogledate) Oni su „ubojice vjere u uspjeh“ i uteg na nogama koji vam nikako ne treba.
I posljednji element (Ali samo po redoslijedu – nikako ne po važnosti!) jestrpljenje! Kao što je Charles de Montesquieu mudro rekao: „Uspjeh u većini stvari ovisi o tome – znate li koliko je vremena potrebno da ga ostvarite“, tako i vi unaprijed znajte da kilogrami i masnoće ne mogu otići preko noći. Jer, za postići stvarno vidljiv napredak u građi i obliku svog tijela (Toliko vidljiv da će vas svi vaši prijatelji zabrinuto pitati što se događa!?), potrebno je 3-4 mjeseca kontinuiranog rada na sebi! Posebno naglašavam ovo „kontinuiranog“ jer napredak dolazi u valovima (To su pokušaji vašeg tijela da vas prevari i navede na to da odustanete od mijenjanja stanja na koje se naviklo) i samo oni koji budu ustrajni i u periodu kada rezultati ne budu adekvatni uloženom trudu će – doći do cilja!

Partneri centra
 • Cedevita
 • Cockta
 • Jamnica
 • Karlovačko
 • Multipower
 • OK Olimpik