14 listopad, 2012 | Nema komentara
12 načina da počnete razmišljati kao mršavica

Kaže se da je prvi korak u pobjedi svake ovisnosti (a ovisnost o hrani je veoma česta) da odlučite da želite promjenu, da vi sami zaista želite promjenu. Tek kada sami odlučite da želite promijeniti svoj život i prehrambene navike, tek ćete tada i početi mršaviti. Naše misli imaju strašno velik utjecaj na nas, a činjenica jest da mršave osobe i deblje osobe ne razmišljaju o hrani na isti način. Možda ćete pomisliti da je razlika u tome što mršave osobe mrze hranu – to nije istina!

 

 

Evo osnova kako zdrave mršavice doživljavaju hranu:

  • one jedu samo kada su gladne
  • razmišljaju o tome što će pojesti
  • kad jedu koncentrirane su na jelo
  • prestanu jesti kada su site.
Kako da vi počnete razmišljati kao mršavica? Krenite s ovim savjetima:

 

Hrana nije trofej
Ako ste nešto dobro napravili ili vam treba utjeha – nagradite li se s čokoladom, kolačima ili pizzom? Mnogim ženama upravo je hrana način na koji slave ili se tješe. No užitak, odnosno utjeha su kratkog vijeka i obično su popraćeni osjećajem krivnje i stresom, što još više potiče glad i nakupljanje kilograma. Umjesto hrane radije odaberite nagradu koja će dulje trajati ili od koje ćete imati fizičke ili psihičke koristi – primjerice odvojite dio novca i stavite da na štedni račun za putovanje.

 

 

Desert je najbolji na pun želudac
Desert jedemo na kraju s razlogom: prvo bismo se trebali zasititi zdravom hranom bogatom nutrijentima, prije nego se bacimo na kolač bez razmišljanja. Počnite s zdjelicom domaće povrtne juhe – istraživanje sa Penn State sveučilišta je otkrilo da jedenje nemasne juhe kao prvog dijela obroka može smanjiti ukupan unos kalorija za nevjerojatnih 20 posto. Isto tako prije nego se bacite na desert – pričekajte malo, desetak – petnaestak minuta (da do mozga dođe informacija da ste siti) – tako ćete pojesti puno manje deserta. Dakle, ne morate se uskraćivati, ali imajte kontrolu.

 

 

“Dijetna” hrana nije uvijek dobra za dijetu
To što na nekom proizvodu piše da je “light” ili da ima manje kalorija od uobičajenog pakiranja – na znači da si možete dati oduška. I s ovakvim namirnicama trebate imati mjeru i ne smijete pretjerivati.

 

 

“0 posto” gotovo uvijek dolazi s cijenom
Hrana koja ima “0 posto” nečeg što ne želite (recimo masnoće) vjerojatno ima više nečeg drugog što također ne želite (šećera, soli, konzervansa) kako bi se nadomjestio sastojak koji fali. Zamijenite “0 postotno” za pravo – koje ne nudi lažna obećanja i koje utaži vašu glad s manjom porcijom.

 

 

Pobrinite se i za sebe
Toliko žena troši mnogo energije kako bi pripremile zdrave obroke svojoj djeci, ali na kraju se same loše hrane. Primjerice za njih pripremite zdrav sendvič s povrćem i dodate jednu jabuku, a vi na poslu usputno pojedete hamburger. Idući puta kada krenete slagati jelo za njih, odvojite još malo vremena pa napravite nešto zdravo i za sebe.

 

 

Odlučnost je ključna
Kad netko naruči veliku porciju ili bogat obrok, velika je vjerojatnost da će to učiniti i druge osobe za stolom. Vi budite odlučni i oduprite se napasti ili kada konobar dođe uzeti narudžbu – vi naručite prvi.

 

 

“Pretjerivanje” neka bude kratkog vijeka
Pretjerivanje s šećerom ili masnom hranom tri dana za redom u nama počinje stvarati naviku prejedanja, stoji u američkom Journal of Clinical Investigation. Naime, višak masnoća može blokirati sposobnost mozga da reagira na hormone koji nam govore da smo siti. Povremena pizza ili obrok u McDonaldsu nisu velik problem, sve dok učestalo ne pretjerujete – recimo na godišnjem odmoru, za vrijeme praznika, na produženom vikendu… U tim slučajevima nemojte se oslanjati na svoje “senzore” da ste siti – jer ste vjerojatno bili siti davno prije. Ako ste se zatekli u ovoj situaciji – počnite ponovo paziti na porcije i – treba li uopće govoriti – prestanite s nezdravom hranom.

 

 

Jelovnici su varljivi
“Mirisna piletina sa začinima” je još uvijek pečena piletina u ulju ili s maslacem, koju biste inače preskočili. Zbog opisnih fraza na jelovnicima šanse su za 27 posto veće da ćete naručiti tu hranu, ustanovljeno je na Sveučilištu Illinois. Kad uhvatite jelovnik u ruke, ignorirajte sve “ukrasne” pridjeve. Odlučite se za čisti protein i povrće te salatu.

 
Ako je slatko, ali nije voće – to nije dobar obrok.
Slatko pecivo, krafne i slične stvari mogu imati i 500 kalorija, no svejedno vas neće zasititi na dulji period. Suprotno tome klasični doručak od svježih jaja (iako slove kao kalorična) pak naprotiv tome može smanjiti razinu hormona koji otvaraju apetit. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Connecticutu je ustanovilo da su osobe koje su jele jaja za doručak pojele 17 posto manje kalorija u toku dana od osoba koje su pojele neku vrstu slatkog peciva.

 

 

“Zato što je ispred mene” je dobar razlog da se popenjete na Everest, ali nije da pojedete slatkiš
Prije nego posegnete za ostatkom čokolade koju je ostavio vaš dragi ili pojedete ostatke s tanjura svog djeteta ili prije nego odlučite degustirati nove kekse u supermarketu – zapitajte se želite li to doista. Ako ne, nemojte to pojesti. Ovakvi spontani zalogaji ne čine vas sretnijima, a itekako utječu na vašu liniju. Mi čak niti ne registriramo ove usputne kalorije, no one se mogu nakupiti. Kako biste se obuzdali donesite čvrstu osobnu rezoluciju vezano za to: „pojest ću samo jednu kockicu tamne čokolade“ ili „Samo jedan slatki dan u tjednu“ – kako se ne biste na licu mjesta predomišljali hoćete li to nešto što je ispred vas pojesti ili ne.

 

 

Trendi nikako ne znači zdravo
Da, trendi dijete obećavaju nevjerojatne rezultate (12 kila u dva tjedna) ili pak zagovaraju neki čudotvorni sastojak koji će vam pomoći sa odmah smršavite. To zvuči primamljivo, jer tko ne želi brz i lagan gubitak viška kilograma? No, svi smo mi svjesni da takve stroge i nerealne dijete ne djeluju, već ćete (ako ih uopće izgubite) kilograme odmah dobiti natrag. Kako biste smršavili, krenite s planom prehrane koji ćete lako ukomponirati u svoj postojeći život i navike – što jednostavnije to bolje. Smanjite obroke, počnite se hraniti zdravije. I najvažnije pravilo je – ako to što vam je potrebno za tu vašu „dijetu“ ne možete nabaviti u svom dućanu ili ne možete naručiti kad odete u restoran – ta „dijeta“ je već prekomplicirana i dovest će do frustracija i na kraju odustajanja.

 

 

Što više spavate, to manje jedete
Ljudi koji su proveli samo 5 i pol sati u krevetu pojeli su 25 posto više kalorija nakon večere nego kada su odspavali još tri sata, stoji u izvještaju u američkom Journal of Clinical Nutrition. To ima smisla: što ste dulje budni to su veće šanse da ćete ogladniti ili ćete početi grickati iz navike. Na nesreću, po noći baš i nismo aktivni, pa često ne možemo potrošiti te ekstra kalorije iz kasnonoćnih zalogaja. Ako ste noćna ptica – pripremite zdravu večeru i pola ostavite za kasniji zalogaj. Ili pak otiđite ranije leći – jer između ostaloga – kad spavate trošite kalorije.

 

Partneri centra
  • Cedevita
  • Cockta
  • Jamnica
  • Karlovačko
  • Multipower
  • OK Olimpik